НАПРЯМКИ ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО СТИМУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ АКТИВНОСТІ В УКРАЇНІ

Олена Малахова, Катерина Новацька

Анотація


Основною метою даної статті є аналіз сучасного стану діяльності Національного банку України як основного регулятора грошово-кредитного ринку, а також обґрунтування необхідності системного розгляду впливу інструментів грошово-кредитного регулювання Національного банку України на кредитну активність комерційних банків з метою задоволення попиту суб'єктів підприємницької діяльності на додаткові кошти.

В основу методології дослідження покладено фундаментальні положення і принципи сучасних теорій фінансового посередництва і кредиту, дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених з питань регулятивного впливу центрального банку на перебіг банківського кредитування суб ’єктів підприємницької діяльності. У роботі застосовано сукупність методів наукового пізнання, зокрема: метод системного аналізу, якісного аналізу і синтезу, індукції і дедукції; метод аналітичного групування, метод порівняння.

У статті обґрунтовано, що комерційні банки мають формувати і проводити оптимальну процентну політику, основою якої повинно бути забезпечення належної дохідності банківської діяльності - з одного боку, а з іншого - сприяння ефективному використанню кредитних ресурсів суб'єктами підприємництва, а першочерговими завданнями НБУ є забезпечення дієвості інструментів грошово-кредитної політики щодо зниження ціни за користування позичковими ресурсами. Окрім того, реалізація сформульованих у статті заходів у найближчій перспективі дасть змогу подолати негативні наслідки фінансової кризи як у банківському секторі, так і у реальному сегменті економіки України.

У науковій статті поглиблено теоретичні положення і розроблено практичні рекомендації щодо активізації банківського кредитування суб 'єктів підприємництва, а також окреслено напрямки грошово-кредитного стимулювання підприємницької активності в Україні.

Сформульовані і викладені у статті висновки та пропозиції щодо активізації банківського кредитування суб’єктів підприємництва можуть бути застосовані при практичній реалізації на всіх рівнях системи кредитної підтримки виробничих структур в Україні.


Ключові слова


грошово-кредитна політика; інструменти регулятивного впливу; облікова політика; обов'язкове резервування; кредитна активність банків; підприємницька активність; кредитне забезпечення підприємництва; процентна політика.

Повний текст:

PDF>XML

Посилання


Грошово-кредитна статистика [Електронний ресурс]. - Режим доступу: httр://www.bank.gov.uа.

Стратегічні оцінки [Електронний ресурс]. - Режим доступу:

http://www.kuchma.org.uа/ісо/аssеssment/

Хроніки системної рецесії. Падіння української економіки триває [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://tyzhden.ua/Economics/94473.

Конституційні повноваження та правовий статус Національного банку України / Юридичний департамент НБУ // Вісник НБУ. - 2013. - № 6.

Волкова В. В. Особливості використання інструментів грошово-кредитної політики в сучасних умовах / В. В. Волкова // Економіка і організація управління. - 2012. - №1. - С. 52-61.

Салтикова Г. Вплив процентної політики держави на розвиток реального сектора економіки України / Г. Салтикова // Галицький економічний вісник. - 2011. - № 2. - С. 153 - 157.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.