ТЕОРЕТИКО-ПРАГМАТИЧНІ ОЗНАКИ СПРАВЛЯННЯ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ В УКРАЇНІ

Олена Заклекта-Берестовенко, Тарас Маршалок

Анотація


Метою статті є з’ясування теоретичних особливостей податку на додану вартість, аналіз ефективності непрямого оподаткування в Україні, а також - розробка шляхів раціоналізації справляння ПДВ в Україні.

Методика дослідження. Для досягнення мети застосовано методи теоретичного узагальнення, аналізу й синтезу (в ході визначення понятійного апарату), історичний метод, метод наукової абстракції та системний підхід. Використання методів порівняльного аналізу, графічного зображення, спостереження та формалізації дало змогу проаналізувати вітчизняну практику справляння податку на додану вартість.

В статті обґрунтовано переваги та недоліки непрямих податків. Висвітлено сутність податку на додану вартість з точки зору його економічної природи, сфери застосування та механізму стягнення. Здійснено порівняльний аналіз податку з обороту, податку з продажу та податку на додану вартість із аргументацією переваг останнього. Розглянуто особливості застосування ПДВ країнами ЄС та вивчено рівень його гармонізації в межах співтовариства.

Проведено дослідження окремих елементів механізму справляння ПДВ, таких як: податкова ставка, база оподаткування, податкові пільги, методи визначення умов та факту виникнення податкового зобов ’язання, порядок відшкодування податку та ін. Здійснено оцінку фіскальної значимості податку на додану вартість як одного із основних джерел формування доходів Державного бюджету України. Окреслено основні напрями реформування податку на додану вартість.

Наукова новизна статті полягає в подальшому розвитку теоретико-організаційних засад непрямого оподаткування, застосуванні комплексного підходу до дослідження податку на додану вартість та напрацюванні ряду пропозицій щодо напрямів його удосконалення в умовах поглиблення євроінтеграційний процесів.

Практична значущість полягає в тому, що окреслені висновки та пропозиції можуть бути використані органами державної влади України при розробці засад довгострокової податкової політики та концепції реформування податкової системи держави.


Ключові слова


податок на додану вартість; податкова ставка; податкова пільга; універсальний акциз; податок з продажу; податок з обороту; відшкодування ПДВ.

Повний текст:

PDF>XML

Посилання


Директива Ради 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість: Міжнародний документ від 28.11.2006 №2006/112/ЄС / Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/994_928

Ланг Й. Проект кодекса налоговых законов для государств Центральной и Восточной Европы / Федеральное министерство финансов ФРГ. - Бонн, 1993

Мікроекономіка і макроекономіка: Підручник: у 2 ч. / С. Будаговська, О. Кілієвич, І. Луніна та ін.; за заг. ред. С. Будаговської. - К.: Основи, 1998. - 518 с.

Податкова політика України: стан, проблеми та перспективи: монографія / П. В. Мельник, Л. Л. Тарангул, З. С. Варналій [та ін.]; за ред. З. С. Варналія. - К.: Знання України, 2008. - 675 с.

Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI (редакція від 01.05.2014) / Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

Пономаренко Д. В. Сравнительный анализ налоговой политики украины и европейского союза в сфере косвенного налогообложения / Д. В. Пономаренко // Вісник економічної науки України. - 2011. - № 1 (19). - С. 120-128.

Регулятивний потенціал податкової системи України: монографія / за заг. ред. Ю. Б. Іванова. - Харків: ХНЕУ, 2009. - 336 с.

Современный НДС / Л. Эрбилл, М. Кин, Ж.-П. Боден, В. Саммерс; [пер. с англ.]. - М.: Весь Мир, 2003. - 274 с.

Соколовська А. М. Основи теорії податків: навчальний посібник / А. М. Соколовська. - К.: Кондор, 2010. - 226 с.

Сотніченко О. А. Непрямі податки та їх участь у регулюванні товарообороту країни / О. А. Сотніченко // Інвестиції: практика та досвід. - 2012. - № 3. - С. 55-57.

Чугунов І. Я. Непряме оподаткування в системі регулювання економіки / І. Я. Чугунов, О. М. Жукевич // Економічний часопис - ХХІ. - 2014. - № 1-2(1). - С. 61-64.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.