КОНСУЛЬТУВАННЯ В СФЕРІ МИТНОЇ СПРАВИ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Федір Ткачик

Анотація


Мета статті полягає в дослідженні теоретичних та організаційно-правових аспектів митного консультування в Україні та формуванні орієнтирів його вдосконалення з урахуванням вітчизняних реалій та зарубіжного досвіду.

У процесі наукового дослідження використовувалися наступні методи: групування, порівняння, аналізу, узагальнення, синтезу, факторного аналізу, індукції, дедукції, статистичні, логічні, системні та структурні методи.

Результати дослідження полягають в наступному: досліджено підходи до сутності консультування та виокремлено основні його риси для формування головної мети митного консультування. Висвітлено основні аспекти консультативної та масово-роз ’яснювальної діяльності органів доходів і зборів в Україні з питань реалізації митної політики. систематизовано та сформульовано напрями удосконалення інформаційно-консультативної роботи митних органів з урахуванням позитивної практики розвинених країн світу.

Наукова новизна полягає в розкритті економічної природи формування митного консультування та виокремленні його з системи фіскального регулювання, систематизації сучасних особливостей консультативної діяльності митних органів, формуванні та групуванні основних шляхів підвищення ефективності митного консультування, як одного з основних факторів впливу на надходження до бюджету.

Практичне значення наукового дослідження полягає в тому, що сформульовані теоретичні положення, висновки і пропозиції можуть бути використані у процесі удосконалення митної політики України, практичній діяльності фіскальних органів і суб ’єктів господарювання.


Ключові слова


консультування; інформування; роз ’яснення; фіскальна політика; митна справа; фіскальні органи; бюджетний процес; митне та податкове законодавство.

Повний текст:

PDF>XML

Посилання


Податковий кодекс України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI / Редакція від 01.07.2014 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4495-17

Про податкове консультування в Україні: проект Закону України від 10 липня 2003 № 2745 / Редакція від 10.07.2003 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/JF249GGA.html

Митний кодекс України від 13 березня 2012 року № 4495-VI / Редакція від 26.04.2014 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/4495-17

Скотт Арлена. Как управлять переменами: Change Management глазами специалиста / Арлена Скотт // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.hrc.com.ua/content/articles/index.php?article=5571

Грейнер Ларри. Схемы организационных изменений Harvard Business Review, май-июнь 1967, с. 119-120.

Про утворення Державної фіскальної служби: Постанова Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 160 / Редакція від 21.05.2014 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/160-2014-п.

Про Міністерство доходів і зборів України: Указ Президента України від 13 березня 2913 року № 141/2013 / Редакція від 13.03.2013 // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/141/2013/page

Офіційний Веб-портал Міністерства доходів і зборів України / Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://minrd.gov.ua/.

Публічний звіт про діяльність Міндоходів у 2013 році [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://minrd.gov.ua/data/files/1G366.pdf

Буссе Р. Опыт Германии по информационному взаимодействию финансово-налоговых органов и налоговых консультантов / Р. Буссе // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.nalogforum.ru/php/content.php?id=767.

Буссе Р. Правовое регулирование и организация налогового консультирования в странах Восточной Европы на примере Польши, Чешской Республики и Словакии / Р. Буссе // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.nalog-forum.ru/php/content.php?id=43G.

Налоговое консультирование (правовой аспект): учебное пособие / Е. Б. Шувалова, Т. А. Ефимова. - М.:Изд. Центр ЕАОИ, 2011. - 136с.

Формування системи митного аудиту в Україні : монографія / О. М. Вакульчик, І. Г. Бережнюк, П. В. Пашко та ін.; за заг. ред. О. М. Вакульчик. - Хмельницький : ПП Мельник А. А, 2014. - 203 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.